De Volkeraksluizen zijn de grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizen van Europa. Het sluizencomplex beschermt het zuiden van Zeeland tegen hoogwater en is tegelijkertijd erg belangrijk voor het scheepvaartverkeer. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. De Volkerakdam sluit het Haringvliet van de Oosterschelde af. Om de drukke scheepvaartroute tussen Amsterdam en Duitsland en Antwerpen en Duitsland niet te blokkeren zijn de Volkeraksluizen aangelegd. De sluizen zijn dag en nacht in gebruik.
De Philipsdam scheidt het zoete Volkerak-Zoommeer en de zoute Oosterschelde. De Krammersluizen in de dam zorgen ervoor dat de drukke vaarroute tussen Zeeland en de grote rivieren beschikbaar blijft. Het complex bestaat uit twee sluizen voor beroepsvaart (280 bij 24 m breed) en twee jachtsluizen voor recreatievaart (75 bij 9 m). Ze openen ongeveer 13.000 keer per jaar.
De Bathse Spuisluis ververst het water in het Zoommeer door overtollig zoet water af te voeren naar de Westerschelde. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit. De Bathse Spuisluis is anders dan de andere Deltawerken: het is de enige waterkering die niet is gebouwd ter verdediging tegen het water. De sluis staat aan het einde van het Bathse Spuikanaal. Beide zijn tussen 1980 en 1987 aangelegd om overtollig water af te voeren. Het kanaal is dan ook niet bedoeld voor scheepvaart.
De aanleg van het Kreekraksluizencomplex startte in 1967. De sluizen zijn van belang om peilverschillen te overbruggen. Bovendien spelen ze een belangrijke rol in het voorkomen van verzilting van het Zoommeer. De Kreekraksluizen werden op 23 september 1975 officieel in gebruik genomen.
Ondanks de recente verbetering van de waterkwaliteit van het Volkerak-Zoommeer ten gevolge van afnemende fosfaatbelasting, afnemende bodemnalevering van fosfaat en graasdruk door de quaggamossel, kunnen blauwalgen probleem blijven. Het blauwalgenprobleem hangt daarbij sterk af van wisselende meteorologische omstandigheden. Hierdoor kunnen in de toekomst blauwalgen en in het bijzonder drijflagen en microcystine in sommige jaren een groot probleem blijven. Voorts wordt de komende jaren door klimaatverandering een stijging van blauwalgengroei verwacht.
Context VN set links: model = Infographic Volkerak-Zoommeer
Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext
Model link = Infographic Volkerak-Zoommeer
Result = VZM Het Volkerak-Zoommeer VN
End Set VN link